Wat is de jaarafrekening van 2022?

Vanwege de maatregelen van de overheid, om ervoor te zorgen dat mensen hun rekening kunnen blijven betalen, is deze jaarafrekening complexer dan je van ons gewend bent. We hebben ons best gedaan om het toch zo duidelijk mogelijk te maken. Daarom hebben we een blog geschreven en het nodige voor je toegelicht in een video.

Maandelijkse factuur

All in power heeft na afloop van iedere maand het saldo van je voorschot en je daadwerkelijk gebruikte energie met je verrekend. De energiekosten van dit jaar zijn dus al grotendeels afgehandeld. 

Je betaalt iedere maand je energiekosten vooruit, na afloop van de maand verrekenen we je voorschot direct met de werkelijke kosten van de door jou uitgewisselde energie, netbeheerkosten en platformkosten op basis van de door ons uitgelezen meterstanden.

Jaarafrekening

Op de jaarafrekening zetten we al jouw energiekosten nog eens op een rijtje en rekenen we eventuele verschillen af. De energiebelastingen worden op de maandelijkse factuur met een voorschot in rekening gebracht op basis van jouw verwachte afname en teruglevering. Aan het einde van het kalenderjaar maken we de balans op. Dan berekenen we de echte energiebelasting aan je door en verrekenen we eventuele andere verschillen, bijvoorbeeld als we door een storing je meterstanden moesten schatten.

Btw 21% en 9%

De eerste maatregel van de overheid om de energiekosten te verlagen was een verandering van het btw-tarief. Van januari tot en met juni 2022 was het btw-tarief 21%, van juli tot en met december was het btw-tarief 9%. We hebben de jaarafrekening daarom opgeknipt in twee periodes voor beide btw-tarieven.

Tegemoetkoming energiekosten 20222 (CEK 22)

In november en december van hebben we de subsidie tegemoetkoming energiekosten 2022 doorberekend. Op de jaarafrekening controleren we op hoeveel subsidie je recht had en hoeveel je ontvangen hebt.

Prijsplafond 2023 (CEK 23)

Bij All in power krijg je een jaarafrekening per kalenderjaar. Dat betekent dat je op deze jaarafrekening geen prijsplafondsubsidie zal vinden. De prijsplafond subsidie kom je wel op je maandfactuur tegen en daarna pas weer op de jaarafrekening van 2023.

Voorbeeld jaarafrekening

De jaarafrekening bestaat uit vier delen.

 • Op het voorblad (of voorbladen) wordt alles samengevat. 
 • Hoofdstuk 1 gaat over de aansluiting en de informatie die we gebruiken voor de jaarafrekening. 
 • In hoofdstuk 2 staat de opbouw van jouw jaarafrekening. 
 • En in hoofdstuk 3 staan alle betalingen die je hebt gedaan of ontvangen.  

Voorblad – Factuurgegevens

Op het voorblad staan links jouw klantgegevens. Rechts staan jouw klantnummer, factuurnummer en de periode die verrekend wordt inclusief het aantal dagen.

Voorblad – jaarafrekening overzicht

Na een korte toelichting vind je een tabel die lijkt op onderstaande. Je vindt hier mogelijk meerdere groepjes. Dit komt door de maatregelen van de overheid.  

 1. In de periode van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022 was het btw-tarief 21% over alle posten voor energielevering. 
 2. In de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 was het btw-tarief 9% over alle posten voor energielevering. 
 3. We hebben ook een subsidie, de tegemoetkoming energiekosten, doorberekend waarop een btw-tarief van 0% van toepassing is. Je vindt op het voorblad hoeveel subsidie is toegekend en uitbetaald.

Voor de jaarafrekening (genummerd met 1 en 2) zijn er drie regels per groepje te vinden.

 • De eerste regel is wat je moet betalen. Als hier een min bedrag staat krijg je geld terug. 
 • Op de tweede regel staat wat je al betaald hebt. Als hier een minbedrag staat hebt je al geld terug gekregen.
 • Op de derde regel staat hoeveel je nog moet betalen of nog terugkrijgt voor deze periode en welke btw tarief op deze periode van toepassing is.  

Voor de subsidie zijn er ook drie regels per groepje te vinden.

 • Op de eerste regel staat het subsidiebedrag waar je recht op hebt. 
 • Op de tweede regel staat hoeveel subsidie je al ontvangen hebt. 
 • Op de derde regel staat of er nog subsidie moet worden verrekend. De subsidie is inclusief 0% btw.

Voorblad – van wie krijg je energie?

Onderaan staat het logo van de producenten van wie jij energie krijgt, hier staan er maximaal twee.

Mijn aansluiting

Je krijgt een afrekening per aansluiting. Als je stroom en gas hebt krijg je dus twee losse afrekeningen. In dit deel van de jaarafrekening staan de eigenschappen van de aansluiting genoemd zoals die bij ons bekend zijn.

Meterstanden

Hier staan de meterstanden die we gebruikt hebben voor jouw jaarafrekening. Als je zowel afneemt als teruglevert kunnen de waarden hier iets hoger zijn dan je verder op in de factuur terugvindt omdat we verbruik en teruglevering per uur tegen elkaar wegstrepen.

Specificatie jaarafrekening

Deze tabel laat het totaal van je jaarafrekening per btw-periode zien en hoe dit over de categorieën is verdeeld.

Verhandelde energie

Per btw-periode staat hier wat je aan energie hebt uitgewisseld en met wie.

Platformkosten

Per btw-periode staat hier wat jouw platformkosten voor het gebruik van All in power zijn.

Netbeheerkosten

Per btw-periode staat welke kosten de netbeheerder aan jou heeft doorberekend.

Overheidsheffingen

Per btw-periode staat hier hoeveel energiebelasting, ODE en heffingskorting wij moeten doorberekenen van de overheid.

Reeds betaalde termijnbedrag

Het grootste gedeelte van jouw jaarafrekening is al verrekend op de maandelijkse facturen. In hoofdstuk 3 van de jaarafrekening brengen we per btw-periode in beeld wat je al betaald hebt voor deze jaarafrekening. Onder de tabel staat hoeveel tegemoetkoming energiekosten subsidie wij hebben uitbetaald. De opbouw van deze bedragen zijn in 3.1 tot en met 3.3 van de jaarafrekening te vinden.

Totaal betaalde termijnfacturen

Een overzicht van al jouw facturen voor 2022.

Niet te verrekenen voorschotten 2023

Een overzicht van al jouw voorschotten die op de in 3.1 genoemde facturen staan die voor jaarafrekening van 2023 zijn.

Niet opgenomen voorschotten uit 2021

Een overzicht van jouw voorschotten die in 2021 op de factuur stonden en toen, net als in 3.2, nog niet zijn verrekend.

Heb je nog vragen? 

Neem contact op met onze klantenservice.  

All in power

Categorieën:

All in powerFinancieel

Meest bekeken

Stroometiketten

Lees meer

Wat is zelflevering?

De revolutie van zelflevering! Welkom bij de revolutie van zelflevering – de krachtige trend waar individuen hun eigen elektriciteit verkopen, weg van traditionele energiebedrijven. Dit is meer dan ...
Lees meer
zelflevering

Meest gestelde vragen Webinar All in power 23 november 2023

Bekijk hier alle vragen rondom de All in power Energieveiling.
Lees meer

Meer informatie?

Wil je starten als opwekker, wek je al groene energie op of wil je energie afnemen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze specialisten voorzien je graag van een persoonlijk en passend aanbod.