Wat is de EPEX DAM energiebeurs?

Er bestaan vele beurzen waarop energie verhandeld wordt. In dit artikel gaan we in op de energiebeurzen en met name de Day Ahead Market.

Welke energiebeurzen zijn er?

Er zijn zogenaamde termijnmarkten waarop energie (ver) in de toekomst verhandeld wordt, tot 5 of zelfs 15 jaar vooruit. Er zijn ook zogeheten dagmarkten waarop voor de volgende dag energie verhandeld wordt. De grootste beurs hierover is de EPEX Spot Day Ahead Market, voorheen bekend als APX (Amsterdam Power Exchange).

Wat is de Day Ahead Market (DAM)?

Op de Day Ahead Market, of ook wel de dagvooruitmarkt, handelen allerlei energiebedrijven met elkaar. Leveranciers, duurzame en fossiele producenten, opslagsystemen en industriële eindgebruikers handelen op de Day Ahead Market. Op deze beurs wordt energie geveild per uur voor de volgende dag. De veiling wordt aangeboden in Europees verband door EPEX-SPOT, een grote onafhankelijke energiebeurs. De veiling vindt 365 dagen per jaar elektronisch plaats, ook op feestdagen dus.

Voor wie is de DAM?

Duurzame producenten verhandelen zo goed als al hun energie op deze beurs. Fossiele producenten en industriële eindgebruikers handelen vooral op de termijnbeurzen terwijl ze op de DAM de laatste restjes energie bij- en verkopen. Om de samenwerking met fossiele energieproducenten te voorkomen handelt All in power uitsluitend op de Day Ahead Markt.

Hoe komen de prijzen tot stand?

De DAM werkt met een veiling. Voor ieder uur van de volgende dag worden duizenden biedingen geplaatst. Deelnemers die energie beschikbaar stellen bieden een volume met een minimumprijs aan, afnemers bieden een volume met een maximumprijs. Als de veiling sluit worden de biedingen per uur tegen elkaar weggestreept totdat er geen matches meer mogelijk zijn. Voor ieder uur van de dag komt er zo één prijs uit, de clearingprijs. De clearingprijs wordt door alle afnemers betaald, en uitbetaald aan alle aanbieders. Dit prijsmechanisme heet ook wel de Merit-Order methode en heeft als doel om een zo eerlijke mogelijke prijs op te leveren.

Waar zijn de prijzen te vinden?

Op de website van EPEX SPOT en in de All in power app. Ga naar platform.allinpower.nl en klik op energiedata.

Meer lezen?

Ga naar de site van EPEXSPOT

All in power

Categorieën:

ActualiteitFinancieel

Meest bekeken

Stroometiketten

Lees meer

Wat is zelflevering?

De revolutie van zelflevering! Welkom bij de revolutie van zelflevering – de krachtige trend waar individuen hun eigen elektriciteit verkopen, weg van traditionele energiebedrijven. Dit is meer dan ...
Lees meer
zelflevering

Meest gestelde vragen Webinar All in power 23 november 2023

Bekijk hier alle vragen rondom de All in power Energieveiling.
Lees meer

Meer informatie?

Wil je starten als opwekker, wek je al groene energie op of wil je energie afnemen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze specialisten voorzien je graag van een persoonlijk en passend aanbod.