Wat is de EPEX DAM energiebeurs?

Er bestaan vele beurzen waarop energie verhandeld wordt. In dit artikel gaan we in op de energiebeurzen en met name de Day Ahead Market.

Welke energiebeurzen zijn er?

Er zijn zogenaamde termijnmarkten waarop energie (ver) in de toekomst verhandeld wordt, tot 5 of zelfs 15 jaar vooruit. Er zijn ook zogeheten dagmarkten waarop voor de volgende dag energie verhandeld wordt. De grootste beurs hierover is de EPEX Spot Day Ahead Market, voorheen bekend als APX (Amsterdam Power Exchange).

Wat is de Day Ahead Market (DAM)?

Op de Day Ahead Market, of ook wel de dagvooruitmarkt, handelen allerlei energiebedrijven met elkaar. Leveranciers, duurzame en fossiele producenten, opslagsystemen en industriële eindgebruikers handelen op de Day Ahead Market. Op deze beurs wordt energie geveild per uur voor de volgende dag. De veiling wordt aangeboden in Europees verband door EPEX-SPOT, een grote onafhankelijke energiebeurs. De veiling vindt 365 dagen per jaar elektronisch plaats, ook op feestdagen dus.

Voor wie is de DAM?

Duurzame producenten verhandelen zo goed als al hun energie op deze beurs. Fossiele producenten en industriële eindgebruikers handelen vooral op de termijnbeurzen terwijl ze op de DAM de laatste restjes energie bij- en verkopen. Om de samenwerking met fossiele energieproducenten te voorkomen handelt All in power uitsluitend op de Day Ahead Markt.

Hoe komen de prijzen tot stand?

De DAM werkt met een veiling. Voor ieder uur van de volgende dag worden duizenden biedingen geplaatst. Deelnemers die energie beschikbaar stellen bieden een volume met een minimumprijs aan, afnemers bieden een volume met een maximumprijs. Als de veiling sluit worden de biedingen per uur tegen elkaar weggestreept totdat er geen matches meer mogelijk zijn. Voor ieder uur van de dag komt er zo één prijs uit, de clearingprijs. De clearingprijs wordt door alle afnemers betaald, en uitbetaald aan alle aanbieders. Dit prijsmechanisme heet ook wel de Merit-Order methode en heeft als doel om een zo eerlijke mogelijke prijs op te leveren.

Waar zijn de prijzen te vinden?

Op de website van EPEX SPOT en in de All in power app. Ga naar platform.allinpower.nl en klik op energiedata.

Meer lezen?

Ga naar de site van EPEXSPOT

All in power

Categorieën:

ActualiteitFinancieel

Meest bekeken

Platform update november 2023: geoptimaliseerde grafieken

We delen met enthousiasme mee dat er een nieuwe update is uitgebracht voor ons platform, waardoor het nog eenvoudiger wordt om je energieverbruik te monitoren via onze grafieken. ...
Lees meer

Waar staat PPA voor?

PPA staat voor Power Purchase Agreement, ook wel bekend als een (terug)leveringsovereenkomst in het Nederlands. Het is een belangrijk instrument dat wordt gebruikt in de wereld van duurzame ...
Lees meer

Wat is een GVO?

GVO staat voor Garantie van Oorsprong. Het is een digitaal certificaat dat dient als bewijs dat elektriciteit op een groene en duurzame manier is opgewekt. Het GVO certificaat ...
Lees meer

Meer informatie?

Wil je starten als opwekker, wek je al groene energie op of wil je energie afnemen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze specialisten voorzien je graag van een persoonlijk en passend aanbod.