Wat zijn onbalanskosten?

Onbalans is één van de reële kosten in de energiemarkt. Dit betekent dat ze ontstaan als gevolg van energiehandel en niet als bijvoorbeeld onderdeel van het verdienmodel van één van de partijen uit de energieketen.

Wat is onbalans

Energieleveranciers nomineren (schatten) de productie of afname van hun klanten zo goed mogelijk in. Deze nominatie wordt ingekocht op de EPEX-DAM energiebeurs. Deze inschattingen worden erg zorgvuldig gemaakt, maar kleine verschillen treden altijd op. Net iets meer bewolking kan bijvoorbeeld al leiden tot minder productie van zonneparken dan ingeschat.

Afwijkingen tussen de werkelijke realisatie en nominatie worden aan de leverancier belast in de vorm onbalanskosten. TenneT heeft immers de verantwoordelijkheid de balans op het net te bewaken. Teveel of te weinig stroom heeft invloed op de frequentie van de wisselstroom op het net en moet dus worden opgelost.

Onbalansprijzen zijn erg volatiel en worden bepaald door de totale voorspelling van alle energieleveranciers samen. 

Versla het correctiebedrag

Het RVO bepaalt jaarlijks aan de hand van martkuitvragen de onbalanskosten per kWh zoals deze wordt opgenomen in de berekeningen voor het vaststellen van het correctiebedrag. Deze waarde is dus van invloed op de hoogte van de verleende subsidie. 

Omdat All in power de voorspelling voor vraag en aanbod zelf nomineert aan de hand van zeer geavanceerde voorspelmodellen van onze partner Dexter energie, realiseren wij (historisch) een aanmerkelijk beter resultaat dan de door RVO gehanteerde waarde. Zo berekenden wij gedurende heel 2021 0,0025 €/kWh voor de onbalans terwijl RVO 0,014722 €/kWh heeft vastgesteld voor zonne-energie en 0,00722 €/kWh voor wind-energie.

De meeste andere leveranciers rekenen geen onbalanskosten

Wij zien inderdaad dat bij veel leveranciers de onbalanskosten niet separaat in rekening worden gebracht. Deze worden verstopt in de totale opslag op de verhandelde energie. Bij All in power staat transparantie voorop, wij laten dus zien welk deel van de opslag waar naar toe gaat. In ons geval dus 0,003 €/kWh voor het gebruik van ons platform en 0,0025 €/kWh voor de onbalans.

Verdient All in power aan de onbalanskosten?

Nee. Wij hebben geen verdienmodel op de onbalanskosten. Als wij gedurende een periode beter presteren dan de kosten die wij in rekening brengen, zullen we die in een volgende periode compenseren door een lager onbalans te berekenen. Wanneer wij structureel een tekort hebben, dan indexeren we juist te prijs voor onbalans om deze weer kostendekkend te maken. Wel garanderen wij dat de onbalanskosten die je aan ons betaalt nooit de door RVO bepaalde waarde zullen overstijgen.

All in power

Categorieën:

Financieel

Meest bekeken

Stroometiketten

Lees meer

Wat is zelflevering?

De revolutie van zelflevering! Welkom bij de revolutie van zelflevering – de krachtige trend waar individuen hun eigen elektriciteit verkopen, weg van traditionele energiebedrijven. Dit is meer dan ...
Lees meer
zelflevering

Meest gestelde vragen Webinar All in power 23 november 2023

Bekijk hier alle vragen rondom de All in power Energieveiling.
Lees meer

Meer informatie?

Wil je starten als opwekker, wek je al groene energie op of wil je energie afnemen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze specialisten voorzien je graag van een persoonlijk en passend aanbod.